پی وی سی اولین بار در اواخر قرن نوزدهم کشف شد و در صنعت ساختمان نه تنها جوان نیست بلکه سابقه ای بیش از ۷۰ ساله دارد. این لوله ها برای اولین بار در آلمان و در سالهای ۱۹۳۲-۱۹۳۹ تولید و به بازار عرضه شده اند. لازم به ذکر است برخی از این لوله ها هنوز هم در حال کارند و نمونه هایی از آنها بدون هیچ گونه آسیبی از زیر خاک خارج شده و موجود هستند.
قابلیتها، به ویژه استحکام بالای این لوله ها موجب توسعه کاربرد آنها در مصارف مختلف کشاورزی، آبرسانی، فاضلاب، انتقال کابلهای الکتریکی و مخابراتی، جدار چاه و غیره شد. در دهه ۱۹۵۰ تا ۱۹۶۰ که دهه شکوفایی و رشد تکنولوژیکی است، تولید لوله های PVC از نرم ترین تا سخت ترین محصولات صورت گرفت. این پلیمر به علت مهندسی بودن و قابلیت تخصصی نمودن کاربردهای آن بر اساس دانش فنی و فرمولاسیون همواره مورد توجه محققین و دانشمندان مختلف علوم پلیمری در سراسر جهان بوده است.
مقالات موجود در مورد PVC تایید کننده این مطلب است که PVC به علت وجود پیوند کلر در ترکیب آن نه تنها اشتعال پذیر نیست بلکه ذاتاً خود خاموش شونده است. در مورد محصولات سخت PVC این موضوع کاملاً مشهود و قابل آزمایش است و هر کسی میتواند به راحتی با آتش زدن یک قطعه لوله PVC صحت این ادعا را تحقیق نماید. لیکن در مورد محصولات نرم شده PVC که غیر از لوله، اتصالات و انواع پروفیلهای سخت PVC هستند و به محصولاتی اطلاق میشود که به آنها نرم کننده اضافه شده است، اشتعال پذیری محصول نه به واسطه وجود PVC، بلکه بخاطر وجود نرم کننده موجود در محصول اتفاق میافتد. شاهد صحت این ادعا هم یک روش ساده استخراج روغن از نمونه PVC نرم شده و انجام آزمون اشتعال پذیری بر روی محصول باقیمانده است که به وضوح خاموش شوندگی PVC بعد از دور کردن شعله یا منبع سوختن از قطعه قابل رویت است.
در ایران استفاده از محصولات PVC در ساختمان سابقه ای بیش از ۵۰ سال دارد و جایگزین شدن آنها به جای محصولات سنتی مانند: محصولات فلزی، بتنی، سفالی و غیره نه به خاطر ارزانی این محصولات، بلکه به خاطر ویژگیها و مزایای برجسته آنهاست که در ادامه به تعدادی از آنها به عنوان میپردازیم.
PVC ذاتاً ضد حریق است مگر در صورت افزودن برخی مواد اشتعالزا مانند نرم کننده ها که در این صورت برای جلوگیری از اشتعال این بخش از افزودنیها میتوان از برخی مواد ضد شعله استفاده نمود که طی فرآیندهای محصور سازی و جلوگیری از رسیدن اکسیژن به ماده مشتعل از سوختن روغن نرم کننده اضافه شده به PVC جلوگیری نموده و کل محصول را در مقابل شعله مقاوم مینماید.
همانطور که اشاره شد نمونه اولین محصولات تولید شده از PVC با بیش از ۷۵ سال عمر هنوز در حال کارند و این خود گواهی بر طول عمر بالای این محصولات است.
پی وی سی در مقایسه با سایر پلیمرها، مقاومت بیشتری در مقابل نور خورشید دارد که این خاصیت با افزودن پایدار کننده های اشعه فرابنفش به محصولاتی مانند پنجره ها که مستقیماً در معرض تابش خورشید قرار دارند قابل تقویت و اصلاح نیز هست.
همانطور که اشاره شد اصطلاح PVC وU- PVC هیچ گونه ارتباطی به Anti UV بودن یا نبودن محصول ندارد بلکه به نرم شده یا نرم نشده بودن محصول مربوط میشود. U- PVC به معنی PVC نرم نشده است.
ضمناً یادآوری این نکته ضروری است که تاکنون هیچگونه محصول پودر شده ای از PVC که در اثر تابش اشعه خورشید، حتی خارج از چهارچوبهای استاندارد، تخریب شده باشد دیده نشده است. این موضوع به این صورت اصلاح میشود که محصولات نرم PVC در اثر گذشت زمان طولانی و مهاجرت بخشی از مواد نرم کننده اضافه شده به محصول، نرمی و انعطاف خود را تا حدودی از دست داده و نسبتاً خشک تر از محصول نرم اولیه خواهند شد. البته اگر تولید بر اساس استانداردهای مربوطه انجام شده باشد، این پارامترها از قبل دیده شده و آزمون ویژگیهای محصول به گونه ای طراحی شده است که محصولات منطبق با استاندارد به هیچ وجه دچار تخریبهایی از این دست نگردد
لوله پلیکا نام تجاری نوعی از لوله های پی وی سی است که در ایران با این نام شناخته میشود. ترکیبات مختلفی از انواع پی وی سی در جهان وجود دارد که آنها را از یکدیگر متمایز مینماید. لوله های پلیکا جزء پرکاربردترین لوله ها در صنعت ساختمان به حساب میآید که در انواع لوله های پوش فیت و لوله های پلیکای معمولی در استانداردهای مختلف تولید و ارائه میگردد. لوله های پلیکا به رغم محدودیتهای مصرفی دارای آینده ی روشنی در آینده میباشند و این به جهت خواص متعدد و مهم این ماده است که به آن میپردازیم.
یکی از مهمترین خواص لوله های پلیکا یا همان لوله های پی وی سی خاصیت نسوز بودن این ماده است به این صورت که مادام اینکه شعله و آتش برقرار باشد امکان آتش گرفتن این ماده فراهم است و به محض دور کردن آتش این ماده نیز به سرعت سرد شده و خاموش میگردد. لوله های پلیکا یا همان پی وی سی با علامت اختصاری پلی وینیل کلراید (PVC) بیش از ۵۰ درصد مصارف ساختمانی را عهده دار هستند و این به جهت ارزان بودن و سبکیه وزن و دیگر موارد مهم در تولید و مصرف این لوله ها است.
تقریبا از پی وی سی یا پلیکا در کلیه ی موارد بخصوص صنعت ساختمان میتوان بهره جست. لوله های پی وی سی به جهت مزایای بالا از قبیل مقاومت در برابر مواد شیمیایی و طول عمر بالا جزو معدود مواردی هستند که تمام قابلیتهای مصرف را در بیشتر زمینه ها به خود اختصاص داده اند. لوله های پلیکا را بسته به نوع کاربری در پروژه ها میتوان در موارد زیر مورد استفاده قرار داد که باستحضار میرسد:
لوله های پلیکا در سایزهای مختلف بسته به نیاز یک پروژه تولید میشوند، اما در این میان کیفیت لوله های پلیکا به مواردی چون نوع مواد مصرفی در تولید و نحوه تولید لوله های پلیکا ارتباط مستقیم دارد. ترکیبات لوله های پلیکا افزودنی های مختلفی شامل نرم کننده ها، پر کننده ها، پایدار کننده ها، رنگدانه یا همان مستربچ و کمک فرآیند با بستر پلیمر که همان PVC میباشند که درصد و مقدار آن دارای قاعده ی خاصی است، در صورت عدم توجه به مقدار مواد و ترکیبات مصرفی لوله های پی وی سی کیفیت و شکنندگی لوله ها و محصولات تولیدی دیگر به شدت کاهش مییابد.
دستگاه تولید لوله پلیکا
لوله های پلیکا یا همان لوله های پی وی سی (pvc) دارای ابعاد و اندازه های متفاوت از یکدیگر میباشند و هر کدام متناسب با نیاز پروژه دارای ضخامت متفاوت از یکدیگر میباشند .لوله های پلیکا را در انواع معمولی ,نیمه قوی و فشار قوی دسته بندی مینمایند که هر کدام همانطور که گفته شد دارای شاخصه ی وزن و ضخامت بیشتر و یا کمتر میباشند که باستحضار میرسد :
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |